След бурни разправии до полунощ депутатите така и не успяха

...
 След бурни разправии до полунощ депутатите така и не успяха
Коментари Харесай

Депутати се препират до полунощ за ДОО

 След бурни разправии до среднощ депутатите по този начин и не съумяха да гласоподават дефинитивно Държавното публично обезпечаване за 2019 година.
Още по член 1 от закона, определящ рамката, започнаха дебатите сред ръководещото болшинство и опозицията по предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за завишаване на приходно-разходната част, въпреки и с разнообразни цифри.

ДПС изиска нарастване на приходната част със 150 млн. лева, левицата - с малко над 900 млн. лева И двете цифри бяха отхвърлени.

В последна сметка Народно събрание одобри консолидирания бюджет на ДОО по разноските и прехвърлянията на обща сума 11 759 728 000 лева, както следва: разноски - 11 752 328 000 лева, пенсии - 9 989 655,3 лева, пенсии за сметка на държавното публично обезпечаване 9 691 644,6 лева, за сметка на държавния бюджет - 296 510,7 лева, обществени помощи и компенсации 1 639 795,1 лева

Консолидираният бюджет на ДОО по приходите и прехвърлянията е на обща сума 11 759 728 000 лева, както следва: осигурителни доходи - 7 473 161, 9 лева, осигурителни вноски 7 473 161, 9 лева, неданъчни доходи - 55 969, 5 лева

Това е предложение за политики, отбрани настояването на Движение за права и свободи за завишаване на приходите Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия. Мотивът му е, че както всяка година, по този начин и следващата година, ще има повече приходи от заложените. Идеята на придвижването е пенсиите да се усилят с 5,7 на 100 от 1 април, а не от 1 юли, както е планувано.

Голяма част от пенсионерите няма да получат коледна добавка, огромна част са отвън схемата за енергийно подкрепяне, изясни Адемов. Разочарован съм, че за поредна година това предложение не се приема, още повече, че чакаме растеж от 3,7 на 100 следващата година, повече работна ръка, акцентира той.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия означи, че уязвимите обществени групи не получават отбрана с този бюджет. А Драгомир Стойнев упрекна ръководещите, че се опасяват да приказват за политики, крият се от дебатите и по тази причина те се водят " на мрачно ".

Страхливци сте, тъй като отидохте на избори без да казвате на хората, че ще вдигате оптималния застрахователен приход на 3000 лева, продължи той.

Това предизвика ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ да изиска наказване според правилника на Народно събрание за Стойнев, тъй като няколко пъти е обидил със " страхливци " сътрудниците си от болшинството.

Владимир Тошев /ГЕРБ/ цитира цифри в опровергаване на Българска социалистическа партия: минимална заплата 240 лева през 2009 година, 2019 година - 560 лева, 138,40 лева през 2009 г, междинна пенсия - 349,80 лева за 2019 година

Преди да бъде гласуван консолидираният бюджет на ДОО за 2019 година, депутатите още веднъж бяха в отмора, този път поискана от Движение за права и свободи, с цел да падне градусът на напрежението.

След обновяване на съвещанието обаче разногласието се разгоря още по-силно и редът в залата още веднъж беше нарушен. Това стана откакто ПГ на левицата упрекна ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, че не е дала думата на двама техни депутати.

След това социалистите предадоха и лист, в които цялата група декларира изявления по членовете по-нататък. Караянчева отговори, че към този момент е оповестила гласоподаване по препоръчаната от Павел Шопов процедура за прекъсване на дебатите и не е имало записани оратори.

Имаше и негативен избор още по заглавието - " Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 ". Таско Ерменков от левицата изясни, че е бил " срещу ", тъй като бюджетът на обезпечаването нито е държавен, нито е публичен.

В последна сметка след три часа диспути се одобри предлагането на Цветан Цветанов от ГЕРБ останалите текстове да се гледат в сряда.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР